Bilens Dag den 4 maj är också Mobilens Dag

Din gamla mobiltelefon kan rädda liv!

De flesta av oss har säkert en eller två gamla mobiltelefoner liggande hemma i något skåp eller låda. Förpassade dit när en nyare eller bättre variant gjorde sin entré i hemmet. Men även om den gamla mobilen nu är ratad, kan den fortfarande göra stor nytta. Varje elektronikpryl, som till exempel en mobil, innehåller små men värdefulla mängder av ädelmetaller och andra ämnen som kan återvinnas och användas i nya produkter. Att återvinna sin gamla mobil bidrar till att minska utarmningen av jordens tillgångar och skonar miljön om den tas omhand i stället för att hamna på soptippen eller i naturen.

Är din mobil dessutom hel och fungerande eller i ett sådant skick att den kan repareras och återanvändas så kan den bli ett bra alternativt köp på begagnatmarknaden eller exporteras till länder och områden där efterfrågan på mobiler är växande men där prestandakraven hos användarna inte är lika höga som här.

Du kan alltså göra en god insats på många sätt genom att lämna din gamla mobil till återanvändning. På Bilens Dag den 4 maj kommer Lions i Enköping att ta emot gamla mobiltelefoner – gärna med tillhörande laddare – i vårt tält på Stora Torget. Även läsplattor och gamla laptop tas emot. De insamlade apparaterns kommer sedan att skickas med en säkerhetstransport till ett svenskt it-företag, ATEA, som tar hand om apparaterna på något av de sätt som beskrivs ovan. Alla mobiler kommer att nollställas från gammal information genom företagets säkerhetsprogram så det finns ingen risk att data som du eventuellt haft kvar i telefonen eller datorn kommer att komma i orätta händer.

Behållningen av återvinningen kommer att tillfalla Lions Enköping och kommer att skickas oavkortat till Lions Cancerforskningsfond för prostatacancer. Din gamla mobil kan alltså rädda liv!

Samtidigt fortsätter vår insamling av begagnade glasögon inom ramen för Lions projekt ”Recycle For Sight” i samverkan med den ideella organisationen Vision For All. VFA mäter upp och rengör insamlade glasögon och deras optiker åker ut i världen och delar ut till de allra fattigaste som inte har råd och möjlighet till vare sig synundersökning eller glasögon

Kom till Stora Torget med din gamla lur den 4 maj och stöd kampen mot prostatacancer! Och har du dessutom gamla glasögon liggande hemma så ta med dem också. Lions ser till att de kommer behövande tillgodo.

atea logo large 480x125 rgbBild1Recycle for Sight